معرفی و موارد مصرف عایق بخاربند (تایوک) در انواع ساختمان
طی چند سال گذشته صنعت ساختمان به سمت سبک سازی پیش رفته و تمامی سازندگان و تولید کنندگان در تلاش هستند از مواد و محصولاتی استفاده کنند که وزن کمتر و سهولت اجرایی بیشتری نسبت به مصالح و شیوه های قدیمی ساخت و ساز داشته باشند و دلیل این امر مقاومت بیشتر در برابر زلزله و صرفه جویی در مصرف انرژی در زمان ساخت و پس از بهره برداری است .
یکی از این شیوه های نوین ، استفاده از سیستم نما خشک به جای استفاده از ملات بابت اجرا نما و پوسته خارجی ساختمان میباشد که علاوه بر سرعت عمل بالاتر ، وزن کمتر در سازه و هزینه نسبتا پایین تری خواهد داشت .
در این سیستم که انواع مختلفی دارد به دلیل درزهایی که در لبه های پوشش نهایی نما (سنگ ، سرامیک ، فایبرسمنت ، کامپوزیت ، آکواپنل ، چوب ، سایدینگ و ... ) ایجاد میگردد با مشکل نفوذ باران و باد به داخل سازه و ساختمان و ایجاد نم و رطوبت و به طبع آن پوسیدگی های مختلف در بخش های اتصال سیستم نما خشک و ایجاد باکتری و کپک و همچنین ورود آب به بخش های مختلف بدنه ساختمان ، تاسیسات و سایر عایق های حرارتی مانند پشم سنگ و پشم شیشه روبرو هستیم ، برای رفع این مشکل محصولی طراحی و تولید شده به نام بخاربند که در ایران و بسیاری از نقاط جهان با نام تجاری تایوک tyvek شناخته شده است.(کمپانی Dupont اولین تولید کننده عایق های بخاربند در جهان با نام تجاری tyvek است. )
چرا استفاده از عایق های بخاربند امری ضروری میباشد ؟
عمل اصلی که عایق های بخاربند انجام میدهند این است که از نفوذ آب و باد از بیرون به داخل ساختمان جلوگیری کرده و به دلیل خاصیت تنفسی که دارند رطوبت ونم داخل فضا که به شکل بخار در زیر سقف ها و بدنه ساختمان جمع میشوند را بصورت یکطرفه از خود عبور میدهد ، این خاصیت تنفسی باعث افزایش طول عمر تمامی بخش های داخلی ساختمان از جمله تاسیسات ، گچ ، رنگ ، سایر عایق های حرارتی مانند پشم سنگ و پشم شیشه و حتی وسایل داخل منازل میگردد .از طرفی این بخاربند ها اجازه نفوذ باد و هوای گرم و سرد را به داخل ساختمان نداده و این امر خود سبب جلوگیری از اتلاف انرژی به میزان ۳۵% میگردد .
موارد دیگر استفاده از بخاربندها ((tyvek در زیر سقف های شیبدار میباشد که به شکل سنتی بابت عایقکاری آن از فوم یا کارتن پلاست ، نایلون و ... استفاده میشده است و متاسفانه همچنان نیز ادامه دارد ، بخاربند ها در زیر سقف نصب شده و همانند نما عمل کرده و از نفوذ آب ، کاملا جلوگیری و با داشتن خاصیت تنفسی از پوسیدگی و کپک زدن سازه سقف و عایق های حرارتی زیر سقف جلوگیری به عمل می آورد .
بخاربند ها از سیستم الیاف نبافته در دو طرف خود بهره میبرند که مقاومت کششی بسیار بالایی به این لایه میدهند و در برابر پارگی استحکام قابل توجهی دارند ، در بین این دو لایه الیاف نبافته یک لایه فیلم پلیمر تنفسی قرار دارد که مسئولیت این دو لایه الیاف نبافته محافظت از پلیمر میانی نیز میباشد .
بخاربند ها به دلیل انعطاف بالایی که دارند در کلیه زوایا قابل اجرا هستند و این موضوع باعث سهولت در زمان نصب میگردد .
این نوع عایق ها در ساختمان های پیش ساخته که از چوب ، فایبر سمنت و یا با سیستم lsf (سازه های سبک فولادی ) ساخته میشوند ، رکن اساسی را ایفا میکنند و در کلیه سطوح از بدنه و سقف پیچیده شده و به شکل کامل ساختمان را از عوامل بیرونی محافظت میکند .
استفاده از عایق بخاربند (tyvek) در تمام دنیا مرسوم است و در ایران نیز به تازگی شناخته شده و جز محصولات نوین ساختمانی میباشد که بصورت کاملا علمی طراحی و با جدیدترین تکنولوژی های روز دنیا تولید میگردد .
عایق بخاربند آرتفلکس
عایق های بخاربند آرتفلکس ۱۱۰ و ۱۴۰ توسط شرکت آرتمن با استاندارد های اروپایی و آمریکایی تولید شده و نیاز کشور را از واردات این محصول به طور کامل مرتفع نموده است .امید است تولید بخاربندهای ۱۱۰ و ۱۴۰ در داخل کشور باعث افزایش طول عمر بناها و سهولت کار برای پیمانکاران و همچنین بالابردن استانداردهای ساختمان سازی توسط معماران و مهندسان داخل کشور گردد .
با مطالعهی دیگر مقالات ما بهروز بمانید.
از آخرین اطلاعات صنعت عایقهای رطوبتی مطلع شوید.